Nieuwe boeken om naar uit te kijken deze lente

Eind maart verhuizen mijn vriend en ik ein-de-lijk naar ons huis. Momenteel zitten we midden in de (kleine) verbouwingen en het moderniseren van de woning die we kochten.

Het is dus niet zo’n goed moment om nieuwe boeken te kopen… ze verdwijnen toch in de verhuisdozen en ik heb nog genoeg leesmateriaal om de komende weken te overbruggen. Eens we verhuisd zijn, kijk ik er wel naar uit om door boekenwinkels te struinen en nieuw leesvoer te kopen.

Ik bekeek de aanbiedingsfolders van mijn favoriete uitgeverijen en maakte een lijstje van boeken die ik graag wil lezen.

Dochters van de tijd – Armando Lucas Correa

Vier generaties sterke vrouwen ervaren liefde, verlies, oorlog en hoop.

Berlijn, 1931. Ally Keller, een getalenteerde dichteres, bevalt na een affaire met een zwarte jazzmuzikant van een dochter, Lilith. Terwijl de nazi’s aan de macht komen, probeert Ally haar te beschermen tegen Hitlers dodelijke ideologie. Maar dat wordt steeds moeilijker naarmate Lilith ouder wordt. Ally zet een gevaarlijk en wanhopig plan in werking om haar dochter in veiligheid te brengen aan de andere kant van de oceaan.

Havana, 1958. Lilith heeft weinig herinneringen aan haar moeder of haar jeugd in Duitsland. Ze kijkt liever vooruit: naar de toekomst met haar geliefde Martin, een Cubaanse piloot met sterke banden met de Batista-regering. Maar als de vlammen van de revolutie oplaaien, zijn Lilith en haar pasgeboren dochter Nadine in gevaar.

Berlijn, 1988. Als wetenschapster zet Nadine zich in voor een waardige nagedachtenis van iedereen die door de nazi’s is vermoord. Toch heeft ze de waarheid over de geschiedenis van haar eigen familie altijd vermeden. Haar dochter Luna moedigt Nadine aan om de keuzes die haar moeder en grootmoeder maakten te onderzoeken. En op haar beurt moet Luna in het reine zien te komen met een schokkend verraad dat alles verandert wat ze dacht te weten over het verleden van haar familie.

  • ISBN-nummer: 9789022597064
  • Verschijningsdatum: maart 2023
  • Aantal bladzijden: 400
  • Uitgeverij: Boekerij

Het lied van de zee – Angela Slatter

Lang geleden floreerde Miren O’Malleys familie dankzij een deal die ze hadden gesloten met de Meermensen: veiligheid voor hun schepen op zee in ruil voor een bijna onbetaalbare prijs. Die belofte hebben ze echter al vele jaren niet kunnen waarmaken. Mirens oma is vastbesloten om de gloriedagen die zij zich nog kan herinneren terug te laten keren, zelfs als dat betekent dat ze Miren haar vrijheid moet ontnemen. Haar oma leert haar dat de O’Malleys een machtige familie horen te zijn die zich houdt aan de eeuwenoude traditie die hen al generatieslang ondersteunt:

Eén kind is voor de familie.

Eén kind is voor de kerk.

En één kind is voor de zee.

  • ISBN-nummer: 9789022598801
  • Verschijningsdatum: april 2023
  • Aantal bladzijden: 368
  • Uitgeverij: Boekerij

Jacht – Geert Klaasen

Leningrad 1968. Zacharias Chetwyck wordt onverwachts uitgenodigd op het fabelachtige jacht van de laatste tsaar. Terwijl ze de havens van Europa afschuimen, raakt hij er langzaam van overtuigd dat geen enkele passagier toevallig op het schip zit. Wanneer hij begint te graven in het verleden ontdekt hij dat zijn eigen leven één grote leugen is, georkestreerd door een meesterlijke poppenspeler.

Zeventien jaar later achterhaalt zijn vrouw niet alleen de geschiedenis van deze desastreuze reis, maar ook de waarheid achter de verwrongen levens van de opvarenden. Ze trotseert een wervelstorm van verdriet, wraak, eenzaamheid
en liefde, in de hoop haar man nog te kunnen terugvinden.

  • ISBN-nummer: 9789022339602
  • Verschijningsdatum: maart 2023
  • Aantal bladzijden: 368
  • Uitgeverij: Manteau/Standaard Uitgeverij

Antonia – Paolo Cognetti

Antonia Pozzi werd geboren in Milaan in 1912, als dochter van een advocaat en een gravin. Hoewel ze in een beschermde omgeving werd grootgebracht, kreeg ze toch de kans om ervaringen op te doen die voor andere vrouwen uitgesloten waren: studeren aan de universiteit, reizen door Europa en bergen beklimmen. Ze verkende de wereld met een vurig verlangen, en ontdekte zichzelf door middel van fotografie en poëzie. Ze had vele liefdes en depressies, maar altijd bleven de bergen haar toevluchtsoord. Uit wanhoop over het sombere politieke klimaat in Italië en de rest van Europa, pleegde ze in 1938 zelfmoord, op 26-jarige leeftijd.


Paolo Cognetti vertelt in Antonia het verhaal van deze – ook in Italië – vergeten dichteres. Door middel van foto’s, dagboekaantekeningen, brieven en gedichten komt Antonia Pozzi weer tot leven. Cognetti vermengt zijn woorden met de hare, en schetst een helder en delicaat portret van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw, en van een inspirerende kunstenares.

  • ISBN-nummer: 9789403197319
  • Verschijningsdatum: mei 2023
  • Aantal bladzijden: 256
  • Uitgeverij: De Bezige Bij/Standaard Uitgeverij

Mickey7 – Edward Ashton

Mickey7 is een Vervangbare, en maakt deel uit van een expeditie van ruimte kolonisten naar de ijsplaneet Niflheim. Hij heeft een zeer specifieke rol in het team: bij elke gevaarlijke klus met grote kans dat een expeditielid het niet zal overleven, moet Mickey7 in actie komen. Gaat hij dood, dan wordt hij opnieuw gereproduceerd met bijna al zijn herinneringen intact.


Het is zeker geen droombaan, maar toen de allereerste Mickey het contract tekende had hij weinig opties. Schuldeisers zaten hem op de hielen en hij moest zo snel mogelijk het zonnestelsel verlaten.


Nu, na zes keer sterven, heeft Mickey7 leren leven met de bijzondere arbeidsvoorwaarden. Hij maakt zich klaar voor een nieuwe missie, en het onvermijdelijke gebeurt: hij stort in een afgrond. Het duurt niet lang voordat Mickey8 paraat staat. Maar is Mickey7 wel echt dood? En als dat niet zo is, kunnen er twee Mickeys tegelijkertijd bestaan?

  • ISBN-nummer: 9789403115726
  • Verschijningsdatum: maart 2023
  • Aantal bladzijden: 304
  • Uitgeverij: Cargo

Een date met de dood – Julia Chapman

Samson O’Brien is ontslagen bij de politie en keert terug naar zijn geboorteplaats Bruncliffe in de Yorkshire Dales om het Dales Detective Agency op te zetten. De dorpelingen zijn echter niet zo gastvrij jegens een man die ze als een probleem beschouwen. Delilah Metcalfe worstelt ondertussen om haar bedrijf, de Dales Dating Agency, overeind te houden en tegelijkertijd haar eigenzinnige Weimaraner-hond, Tolpuddle, onder controle te houden. Maar dan neemt Samsons eerste zaak – een vermeende zelfmoord – een onverwachte wending en leidt het spoor naar de deur van Delilahs agentschap. Met een geliefde als verdachte beseffen de twee ruziemakende buren al snel dat ze moeten samenwerken om het mysterie van de datende slachtoffers op te lossen. Maar samenwerken is makkelijker gezegd dan gedaan…

  • ISBN-nummer: 9789021035864
  • Verschijningsdatum: februari 2023
  • Aantal bladzijden: 360
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff Amsterdam

De gouden lepel – Jessa Maxwell

Alles lijkt normaal wanneer de productie van het tiende seizoen van de populaire bakwedstrijd Bake Week begint op het gotische landgoed van de presentator en oprichter van de show, de beroemde chef-kok Betsy Martin. De zes deelnemers staan te popelen om hun culinaire talenten in de loop van vijf dagen te bewijzen, terwijl Betsy vecht om controle over de show met haar nieuwe co-presentator, de onbezonnen en onvoorspelbare Archie Morris. Maar als de wedstrijd van start gaat, gaat het mis. Eerst is het slechts sabotage – suiker vervangen door zout, een brander op de hoogste stand – maar dan is er iemand dood en is plotseling iedereen een verdachte… Een verrukkelijke thriller voor alle liefhebbers van zowel moordmysteries als bakprogramma’s.

  • ISBN-nummer: 9789021035956
  • Verschijningsdatum: april 2023
  • Aantal bladzijden: 288
  • Uitgeverij: Luitingh Sijthoff Amsterdam

Plaats een reactie