Het mistletoe motief – Chloe Liese 3/5


Uitgeverij: Kobo Original

Verschijningsdatum: januari 2022

Genre: roman

ISBN: 9781774538395

Prijs: €7,99

Hij haat de feestdagen. Zij kan er geen genoeg van krijgen. Los van het feit dat ze allebei bijzonder kerstige namen hebben, hebben Jonathan Frost en Gabriella Di Natale maar één ding echt gemeen: ze hebben een hekel aan elkaar. Of nouja, dat én het feit dat ze beide in een van de meest geliefde, onafhankelijke boekwinkels van de stad werken. Maar wanneer blijkt dat de boekwinkel financieel op instorten staat, worden ze opeens geconfronteerd met een nieuwe ongelukkige overeenkomst: dreigende werkloosheid.

Met een oplopende druk om uitgaven te minimaliseren, nieuwe klanten te winnen en recordverkopen te realiseren, komen Jonathan en Gabby tot de conclusie dat, bij het uitblijven van een financieel kerstwonder, een van hen binnenkort van de loonlijst wordt geschrapt. Geen van beiden is van plan zich vrijwillig op te offeren en dus sluiten ze een overeenkomst: wie in december meer verkoopt, mag in het nieuwe jaar aanblijven; de verliezer neemt ontslag.

Met een leven lang opgebouwd arsenaal aan feestelijke trucs die ze uit haar mouw kan schudden, zou Gabby haar nemesis met gemak moeten overtreffen. Maar elke beweging van de moeilijk te peilen meneer Frost lijkt volledig ontworpen om haar uit het veld te slaan. En naar mate de feestdagen naderen, slaat de twijfel toe: zijn ze echt wel zo verschillend als ze eerst dachten?


Enemies to lovers is één van mijn favoriete tropes. Vol enthousiasme begon ik dan ook in dit boek. Het eerste boek van 2023 dat jammer genoeg toch niet echt de Kerstige feelgood was waar ik op had gehoopt…

In de eerste delen van het boek, leert de lezer Gabby en Jonathan kennen. Twee personages zo vol clichés, tegenstellingen en duidelijk (seksuele) gevoelens voor elkaar dat het bijna onmogelijk is om te begrijpen dat ze dit zelf niet inzien (of willen inzien…). Gabby’s autisme speelt hier een belangrijke rol in en de auteur laat dan ook voortdurend weten dat Gabby’s sociale vaardigheden beïnvloed worden door haar autisme. Dit in combinatie met haar (demi)seksualiteit zorgt ervoor dat ze niet alle signalen goed oppikt of plaats weet te geven. Het is fijn om over een personage te lezen met autisme, maar het zou nog beter zijn geweest als de auteur de volledige persoonlijkheid van Gabby niet tot deze ene diagnose had beperkt.

Jonathan was in het eerste deel van het boek vooral een soort Scrooge om in het tweede deel volledig open te bloeien tot een aantrekkelijke, humoristische en sportieve jongeman. Uiteraard was dit nodig voor het plot, maar de verandering gebeurde zo snel dat het onrealistisch was. Als he gaat om de personages en persoonlijke ontwikkeling is het duidelijk dat Chloe Liese zich vooral met Gabby identificeerde tijdens het schrijven en haar hierdoor veel realistischer neerzette dan Jonathan.

Hoewel de personages wat diepgang miste en de clichés je om de oren vlogen, was de Kerstsfeer wel heerlijk neergezet. De boekenwinkel, de chocoladepepermunt en de sneeuw zorgde voor een Kerstgevoel dat in 2022 bij mij een beetje ontbrak. Daarbij komt nog is dat deze voorspelbare verhaallijn ook iets gezelligs en feelgood heeft. Je weet wat er gaat gebeuren, het is alleen een kwestie van pagina’s …

De schrijfstijl van de auteur is perfect voor dit genre, alleen soms net iets té beschrijvend of te veel adjectieven. Vooral in de eerste hoofdstukken had de schrijfster de neiging om alles tot in de details te beschrijven, wat me soms uit het leesritme haalde. Net zoals dat engeltje en duiveltje trouwens… Voor Gabby was het een manier om situaties in te schatten, maar ik vond ze vooral storend.

Wat ik zeker niet storend vond, waren de meer steamy scenes. Liese was hier duidelijk ook echt in haar element. Ze waren pikant zonder vulgair te worden. Het hele boek is eigenlijk opgebouwd rond deze seksuele verlangens en zou nog beter zijn geweest als we meer vanuit Jonathans perspectief hadden kunnen lezen. Nu was dit enkel in de epiloog.

Het mistletoe motief is een Kerstboek dat meer bevat dan je op het eerste zicht zou denken. Autisme, verlangens en financiële problemen komen allemaal aan bod in deze novelle. Net doordat de auteur zoveel tegelijk probeert te doen, mist er wat diepgang. De hoofdpersonages blijven redelijk beperkt tot een eigenschap of diagnose. De meer steamy scenes geven het boek wat pit en zorgen ervoor dat het in combinatie met de heerlijke Kerstsfeer toch nog fijn wegleest.

Plaats een reactie