Langste Kerst ooit – Lisette Jonkman 5/5


Uitgeverij: Luitingh Sijthoff

Verschijningsdatum: december 2022

Genre: roman

ISBN: 9789021040073

Prijs: €20,99

Noëlle is gek op kerst. Ieder jaar op eerste kerstdag organiseert ze een diner voor een select groepje vrienden en familie. Steevast valt ze op kerstavond in slaap met de wens dat het elke dag kerst was.

Alleen gaat deze keer alles fout. Maar dan ook echt álles. Haar dure kristallen glazen sneuvelen, de stroom valt uit, een servet vliegt in de hens, de vliezen van haar hoogzwangere zus breken tijdens het hoofdgerecht, haar ouders halen herinneringen op aan Noëlles ex en tot overmaat van ramp neemt haar broer een onverwachte gast mee. Als Noëlle ’s avonds eindelijk in bed ligt, is ze opgelucht dat het niet écht elke dag kerst is.

Maar dan wordt ze de volgende ochtend wakker. Op eerste kerstdag.


Langste Kerst ooit las ik die wazige periode tussen Kerst en Oudjaar. En wat was dat fijn. De Kerstdrukte was al achter de terug en ik kon me zorgeloos met een feelgood verhaal vol clichés in mijn zetel nestelen en de Kerstsfeer zo een beetje langer vasthouden.

Noëlle beleeft Kerstdag maar liefst zeven keer in dit verhaal. En hoewel sommige stukken een beetje repetitief zijn, zorgt de schrijfster ervoor dat het verhaal op geen enkel moment eentonig of saai wordt. Elk hoofdstuk opnieuw zorgt Jonkman voor een andere invalshoek, een grappige of gênante gebeurtenis en vooral voor heel veel Kerstsfeer. Want dit laatste is toch vooral wat het boek uitstraalt.

Lisette Jonkman heeft een schrijfstijl die je meteen meeneemt in het verhaal. Haar personages zijn voorspelbaar, maar wel op een aandoenlijke manier. De humor die doorheen het verhaal verweven zit, zorgt er samen met het Kerstgevoel voor dat dit het ideale boek voor de feestdagen is om even te ontsnappen aan alle drukte.

Langste Kerst ooit is een Kerstverhaal vol humor, voorspelbaarheid en enkele Kerstboodschappen. Zo blijkt dat Kerstdag zeven keer achter elkaar beleven niet zo heel leuk is als het klinkt en dat Kerst vooral draait om samenzijn met de mensen die je liefhebt. Iets wat we allemaal al weten, maar in de stress van de feestdagen is het misschien wel nodig om hier even aan herinnerd te worden.

Plaats een reactie